دفاع و اثبات سقط جنین از سوی کارشناس رسمی دادگستری مامایی

در دفاع و اثبات سقط جنین از سوی کارشناس رسمی دادگستری مامایی، باید توجه داشت هرچند انجام این عمل در قانون کشو ما جرم است و دارای مجازات اما گاهی اجازه انجام سقط جنین در موارد خاصی داده می شود. باید بررسی کرد که سقط جنین شامل این موارد بوده یا خیر. تمامی جنبه های مرتبط با این موضوع توسط کارشناس رسمی دادگستری پزشکی پیراپزشکی و دندانپزشکی انجام می شود.

در دفاع و اثبات سقط جنین از سوی کارشناس رسمی دادگستری مامایی، به دلیل شکایت شوهر از همسر خود بابت سقط، در ابتدا با بررسی پزشکی قانونی و اثبات ادعا نتیجه به دادگاه اعلام می‌شود. اگر پزشکی قانونی سقط جنین، تایید کند و خود زن هم اقرار کند دادگاه با توجه به شواهد موجود رای را صادر میکند.
زمانی که مادر اقرار کند که سقط جنین عمدی بوده است، یا این عمل با سوء نیت خاصی نبوده و همچنین گزارش های پزشکی قانونی هر کدام از این موارد را تایید کنند در رای صادره اثر گذار خواهد بود.

اما چناچه در ادامه خواهیم آورد گاها سقط جنین موجب اختلاف بین زن و مرد و یا خانواده‌ها می‌شود در این صورت می‌توان با مراجعه به کارشناس در خصوص این که آیا سقط جنینی صورت گرفته یا خیر؟ و یا آیا این سقط جنین عمدی بوده یا سهوی گزارش تهیه نمود.

کارشناس رسمی دادگستری مامایی باید توجه کند زمانی که مادر باردار به بیماری خاصی مبتلا باشد که ادامه بارداری برای سلامتی او خطر داشته باشد، یا رشد جنین در بدن مادر منجر به ایجاد ناهنجاری هایی در بدن مادر شود که ادامه بارداری خطر جانی برای وی داشته باشد؛ یا زمانی که حتی اگر بارداری تا پایان ادامه داشته باشد اما جنین بعد از تولد بمیرد یا دچار نقص عضو و بیماری خاصی باشد، مجوز سقط چنین صادر می شود و در این حالت جرمی ثابت نخواهد شد. در قانون ما تاکید شده زمانی که اجازه سقط جنین صادر نشده باشد _چه بعد از دمیدن روح باشد و چه قبل از آن_ قتل محسوب می شود و مجازات مقرر شده خودش را دارد.


بررسی از دفاع و اثبات سقط جنین درمواردی انجام آن را مجاز می دانند و اگر سقط جنین توسط مادر در این موارد داخل باشد جرمی ثابت نخواهد شد.
اولین مورد زمانی است که جنین به دلایلی دارای بیماری خاص و عقب افتادگی باشد و ناقص الخلقه متولد خواهد شد. در این مورد جنینی که با این ویژگی ها به دنیا بیاید هم موجب اذیت شدن خودش و هم والدین می شود.
مورد دوم زمانی است که مادر دچار بیماری می شود که ادامه بارداری سلامت جانی او را به خطر می اندازد یا مرگ مادر را به دنبال خواهد داشت. در این مورد نیز مجوز سقط جنین صادر خواهد شد. البته باید دانست که احراز این موارد پزشکی باید به تایید پزشک متخصص و پزشکی قانونی برسد.

در ارزیابی دفاع و اثبات سقط جنین باید توجه داشت که سومین دلیل برای صدور مجوز سقط جنین زمانی است که روح در بدن جنین دمیده نشده باشد. یعنی جنین باید کمتر از چهار ماه از زمان تشکیلش گذشته باشد. این امر نیز به وسیله ی خدمات پزشکی و سونوگرافی انجام می شود.
مورد چهارم نیز رضایت مادر برای سقط فرزندش می باشد. مادر باید در پزشکی قانونی حاضر شده و اعلام رضایت کند. در این مورد پدر نمیتواند بجای مادر رضایت دهد و حتی اجازه او نیاز نیست.

در بررسی از دفاع و اثبات سقط جنین باید گفت، افرادی که جنین خود را سقط می کنند به دو دسته تقسیم می شوند: 1_گروه مردم عادی
2_گروه های پزشکی و مامایی
برای گروه اول؛ یعنی اگر مادر خود به خود و با مصرف دارویی خاص یا عملی خاص اما غیر عمد، موجب سقط جنین شود هیچ محکومیتی شامل او نمی شود. حتی در این مورد دیه بر مادر قطعی نمی شود، بلکه پدر محکوم به پرداخت دیه می شود.
برای گروه دوم مجازات سنگین تری وجود دارد. این گروه بابت آنکه مسئولیت سلامت جنین را بر عهده دارند، اگر به سقط جنین کمک کنند علاوه بر پرداخت دیه به 3 تا 6 ماه حبس محکوم می شوند. اگر سقط جنین توسط مادر با کمک پزشک باشد، در صدو رای تاثیر گذار خواهد بود.

در ارزیابی دفاع و اثبات سقط جنین به این نتیجه میرسیم که علاوه بر مجوز قانونی، این مبحث دفاع مشروع هم دارد. از دید شرعی هم دفع خطر و تقدم حفظ جان مادر نسبت به فرزند ادله شرعی دارد؛ یعنی زمانی که ادامه بارداری موجب بروز خطر سلامتی برای مادر شود حکم سقط جنین مجاز است. اگر زمان تولد فرزند و در طول زایمان هم خطری وجود داشته باشد و دوراهی زنده ماندن مادر و جنین را پیش روی ما قرار دهد، سقط جنین و زنده ماندن مادر واجب می شود.
برای شناخت دقیق تر و کسب اطلاع بیشتر از موارد پزشکی و قانونی این موضوع پیشنهاد میکنیم از کارشناسان رسمی مامایی استفاده کنید.